Festes
Patge
Reis
Sant Antoni d'Ascó
Santa Àgueda
Carnaval
Setmana Santa
Setmana Cultural
Sant Miquel de Maig
Puntaires
Sopar Premi Literari
Festa de Santa Paulina
Sant Joan
Escola d'Estiu
Festa Major
Diada Nacional de Catalunya
Festa 3ª Edat
Activitats i Parc de Nadal
Cap d'Any

Patge

El primer diumenge de l'any, arriba a Ascó el patge reial per endur-se les cartes dels nens i nenes d'Ascó. Pels que s'han portat bé, tindran més regals, tot al contrari dels que s'han portat malament.

 

Reis

El dia 5 de gener a la tarda, arriba a la nostra població, Ses Majestats els Reis d'Orient carregats de joguines i carbó per tots els nens i nenes.
Es fa una cavalcada des de la Carretera Camposines fins a l'Església i finalitzant al Casal Municipal per lliurar els regals.

 

Sant Antoni d'Ascó

Sant Antoni d'Ascó, "Festa Patrimonial d'Interès Nacional"

 

El Govern de la Generalitat, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, ha aprovat declarar les Festes de Sant Antoni "Festa Patrimonial d'Interès Nacional", festes que fa 5 anys ja havien estat declarades d'interès comarcal pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. El Govern també ha aprovat la seva inclusió al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.


Amb aquesta declaració, la Festa de Sant Antoni d'Ascó es situa al capdamunt de les festes amb més importància del Principat de Catalunya. La catalogació de "Festa Patrimonial d'Interès Nacional" representa el màxim reconeixement i grau de protecció respecte el patrimoni festiu de Catalunya, i comporta un compromís de gestió que hauria d'assegurar la pervivència d'aquesta celebració així com una major difusió de la festa en qüestió.

 

Les Festes de Sant Antoni

La Festa de Sant Antoni d'Ascó té lloc el cap de setmana més proper al 17 de gener i dura 4 dies, i es caracteritza per preservar encara avui, amb tota la seva singularitat, una de les tradicions que ahir més identificaven la festivitat de Sant Antoni: les corrides de cavalls, rucs i matxos. Al municipi, la festa de Sant Antoni Abat se celebra des de temps immemorials i combina la vessant religiosa, la devoció pel sant, amb els aspectes més lúdics, propis d'una festa major.

 

La Plega i la recollida de llenya

A la vigília de la festa, es fa la recollida de llenya que tots els veïns i veïnes han deixat a les portes de casa seva. Aquesta llenya serveix per alimentar la foguera que s'ubica al bell mig de la plaça de l'Església durant tots els dies que duren les festes. Encesa pel clavari i els majorals, les pubilles i les damisel•les, esdevé el principal element simbòlic de la festivitat. El clavari i els majorals, juntament amb el mossèn, són els càrrecs designats per organitzar la festa.
A la tarda de la mateixa vigília es fa la plega, una capta per recollir diners. Temps ençà, aquesta plega servia per ajudar a sufragar les despeses de les festes, i avui dia anuncia l' inici de la festa i n'escampa l'esperit lúdic per tots els carrers. En aquesta ocasió, el Clavari, els Majorals i el Mossèn, acompanyats pels acords de l'Agrupació Musical d'Ascó, fan el recorregut per tots els carrers i places del poble amb un carret d'intendència carregat de vi i dolços típics.

 

Els Tres TombsEl primer dia de les festes tenen lloc els Tres Tombs i la benedicció dels animals. La concentració comença a les 9 del matí a la Plaça de l'Església, i l'encapçalen el Clavari seguit dels Majoral dalt de cavall. També hi participen tots els veïns i veïnes del poble que s'hi apunten, i hi porten els seus animals: rucs, matxos, mules cavalls i gossos. Durant l'itinerari, la comitiva passa a cercar la imatge del Sant a casa del Clavari que l'ha custodiat durant tot l'any, i quan torna a la plaça de l'Església, el mossèn fa la benedicció dels animals i els Majorals reparteixen el pa beneït. Des de finals dels anys 80 es dona una petita gratificació econòmica als animals més ben guarnits dels Tres Tombs.

 

Les Corrides


Les curses de cavalls, matxos i rucs s'inicien quan els músics interpreten un fragment musical propi d'Ascó - el qual es repeteix quan els animals enfilen la línia d'arribada- i amb la frase "Sant Antoni mos guardo", amb la què els genets s'encomanen al Patró de la festa per tal de no prendre mal ni tampoc els seus animals. Els genets més ràpids reben premis en metàl•lic.

 

Els diversos elements festiusUn altre dels atractius de les festes són els àpats populars i de germanor que es celebren al voltant de la foguera i que normalment s'acompanyen d'algun espectacle d'entreteniment musical o d'humor. Cada dia, també, a partir de les 6 de la tarda i fins a la mitjanit, es ballen jotes - de la jota d'Ascó se'n té constància des de principis del segle XVI- i sardanes al voltant de la foguera.
La jota d'Ascó també es coneix com el "Ball de coques", ja que la primera jota que es balla al voltant de la foguera es fa amb una coca a la mà, la tradició mana que el noi o l'home compri una coca que acaba regalant a la noia després de ballar.

Santa Àgueda

Una setmana abans de celebrar Santa Àgueda s'elegeix l'alcaldessa i les regidores, que seran les protagonistes de la festa del proper cap de setmana. El dia 5 de febrer es celebra una missa en honor a Santa Àgueda, la patrona de les dones, i tot seguit, acompanyades de l'Agrupació Musical, s'acompanyen fins al Casal Municipal per celebrar el sopar per a totes les dones del poble.

Carnaval

Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d'aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el Dimecres de Cendra, el primer dia de Quaresma i últim de Carnaval.

El dia de Carnaval es fa la desfilada de carrosses i comparses pels diferents carrers de la població, per acabar a la Rambla Catalunya, on s'elegirà les carrosses i les comparses premiades.

Per la nit, ball de disfresses al Casal Municipal. S'elegeixen els guanyadors a meitat ball un cop han fet la desfilada.

Setmana Santa

El divendres a la nit, es fa la processó en motiu de la mort de Jesucrist.

El diumenge següent, es celebra el diumenge de rams, on es beneeixen tots els rams.

Per tal de celebrar el diumenge de Pasqua, es fa una missa i, tot seguit, es fa la representació religiosa de l'Angelet a la Plaça de l'Església.

Per la tarda, el jovent del poble va acampar a l'ermita de Santa Paulina, on es fan concerts. El dilluns de Pasqua la gent del poble celebra el dia de la mona amb els seus amics anant a l'ermita de Santa Paulina o als seus masos.

Setmana Cultural

L'última setmana d'abril es celebra la Setmana Cultural. Un dels actes que es fan és atorgar els premis de poesia, narrativa i literari als alumnes del CEIP Sant Miquel. A l'escola també es celebren diversos actes i xerrades.


Per Sant Jordi, els nens i nenes del col•legi pugen a la Plaça de l'Església per dibuixar.


Per la resta de la població, el mateix dia i també a la Plaça de l'Església, les llibreries es traslladen fins allí per vendre roses i llibres.

 

Sant Miquel de Maig

El dissabte de Sant Miquel a la tarda, es fa la processó que porta la imatge de Sant Miquel cap a l'ermita. Un cop arriben a l'ermita es fa la missa en honor a Sant Miquel. Per sopar es fa una sardinada popular.

 

Puntaires

Al mes d'Abril es celebra la concentració de puntaires al Casal Municipal. En primer lloc es dona la benvinguda a totes els puntaires i es fa un petit esmorzar. Al finalitzar el matí es reparteixen obsequis i es sortegen diferents regals.

Sopar Premi Literari

La segona setmana de maig, es celebra el sopar premi literari, on es lliuren els premis següents:

  • Fotografia
  • Narrativa breu per a joves
  • Literatura
  • Poesia


També s'aprofita l'ocasió per lliurar els llibres guanyadors de l'any anterior.

Festa de Santa Paulina

El primer diumenge del mes de juny se celebra una Missa de campanya a l'ermita de Santa Paulina, ubicada en plena zona forestal al Mas de Prades, i s'hi cuina una gran paella popular per a unes 1.200 persones, que congrega a molts vilatans i visitants de la comarca.

 

Sant Joan

El dia 23 de juny es diu que és el dia més llarg de l'any, és Sant Joan. El que es sol fer és fer fogueres entre els amics, veïns de carrer... per després sopar tots junts i acabar tirant petards per la població. Per la gent més gran, i la gent més "poruga", és fa ball.

Escola d'Estiu

El dia 23 de juny es diu que és el dia més llarg de l'any, és Sant Joan. El que es sol fer és fer fogueres entre els amics, veïns de carrer... per després sopar tots junts i acabar tirant petards per la població. Per la gent més gran, i la gent més "poruga", és fa ball.

Festa Major

El 20 d'agost té lloc la Festa Major que atrau a gran nombre de persones d'arreu de Catalunya per la gran qualitat de les orquestres que actuen durant aquests cinc dies apassionats.

 

Diada Nacional de Catalunya

El dia 11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya. En aquests últims anys, no s'acostumava a fer molta cosa, però a partir de l'any passat, és va començar a fer el I Concurs de l'Home més Fort, que consistia en fer diverses proves de pes combinat en habilitat, per veure qui era l'home més fort.

Festa 3ra Edat

El 29 de setembre, festa del patró d'Ascó Sant Miquel, es fa un homenatge a totes les persones de més de 70 anys, anomenada Festa de la 3a. Edat.

Primerament és fa la Missa en honor a Sant Miquel i, acabada la Missa, es fa la foto a totes les persones més grans de 70 anys, més les pubilles i la corporació de l'Ajuntament a la plaça de l'Església. Després tots plegats i, juntament amb l'Agrupació Musical, fan cap al Casal Municipal per gaudir d'un dinar. En acabar el dinar, entreteniment i alguna que altra sorpresa.

Activitats i Parc de Nadal

L'última setmana de l'any s'acostuma a fer activitats i el tradicional Parc de Nadal perquè els nens i nenes estiguin entretinguts durant les festes Nadalenques. Al Casal Municipal, es fan tallers i es posen inflables, futbolins, ordinadors per jugar, etc.

Cap d'Any

Per acomiadar l'any i donar la benvinguda al nou, passada la mitjanit es gaudeix d'una orquestra de Ball i es reparteix cava per a tothom.