Pelegrins xinesos de la ciutat de Fuzhou visiten Ascó per conèixer el poble nadiu de Sant Pere Màrtir Sans, el seu patró

18/05/2017

Ascó va rebre ahir la visita d’una cinquantena de pelegrins cristians de la ciutat xinesa de Fuzhou, província de Fuijan. El motiu del viatge era conèixer el poble on va néixer el seu patró, Sant Pere Màrtir Sans i Jordà. Els pelegrins, que anaven acompanyats del mossèn Jinde Joseph Lin, van ser rebuts per l’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, els tinents d’alcalde, Josep Jaimot i Ramon Plaza i el mossèn d'Ascó, Josep Pau Gil.

Els feligresos xinesos van assistir a una missa que va ser oficiada conjuntament pel mossèn d’Ascó, Josep Pau Gil, i pel mossèn xinès, en català, anglès i xinès. Després de la cerimònia religiosa, la parròquia de Sant Joan Baptista d’Ascó els va regalar una imatge del sant, ja que la seva congregació no en té cap.

Sant Pere Màrtir Sans va néixer a Ascó el 1680 a una casa que estava just al costat de l’església i que avui en dia forma part de la parròquia. Atret per la vida religiosa va ingressar al convent dels dominics de Lleida i va adoptar el nom de Pere Màrtir. Als 32 anys va demanar ser missioner. El 1712 va anar a Manila, allí va estar dos anys i va aprendre xinès. El 1715 va arribar a la regió de Fuijan on va ser nomenat vicari apostòlic. En aquell moment els cristians eren perseguits per la qual cosa es va haver d’amagar. Finalment, el van capturar sent decapitat el 26 de maig de 1747.

L’any 1748 el papa Benet XIV el va declarar màrtir consumat. El va beatificar a Roma el papa Lleó XIII, el 1893. Finalment, l’1 d’octubre de l’any 2000 el papa Joan Pau II el va canonitzar.

Els pelegrins a més de visitar Ascó també han estat a Fàtima (Portugal), Àvila i Madrid i avui estan visitant Barcelona.