La Generalitat destinarà 12 milions d'euros anuals a la reactivació de l'àrea d'influència de les centrals nuclears

02/05/2017

El secretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluis Salvadó, es va reunir ahir amb els presidents dels Consells Comarcals de la Ribera d’Ebre i del Baix Camp, Gemma Carim i Joaquim Calatayud, el vicepresient del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i alcalde d'Ascó, Josep Maria Buixeda, els delegats del Govern a les terres de l’Ebre i a Tarragona, Xavier Pallarès i Òscar Peris, i altres autoritats municpals per constituir el grup promotor del Fons generat per l’impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics.

El Fons gestionarà 12 milions anuals, el 20% de la recaptació de l’impost —que s’espera que arribi als 60 milions cada any—, i té com a objectiu fomentar la reactivació i la diversificació econòmiques de les zones afectades per les activitats que grava l’impost. Per la seva banda, el grup promotor serà l’encarregat de dissenyar i gestionar les estratègies d’inversió que es desenvoluparan a l’àrea d’influència de les centrals d’Ascó i Vandellós, fixada en un radi de 10 quilòmetres al seu voltant.

Aquesta primera reunió va servir per definir les funcions que assumirà el fons i per identificar les iniciatives a desenvolupar per millorar el nivell de competitivitat del territori. El govern té previst aprovar en els propers mesos un reglament que regularà el funcionament del Fons i concretarà la seva implementació.

Cal tenir present que la dotació inicial del fons s’ha doblat fins al 20%, després que el juliol del 2015 el Tribunal Constitucional anul·lés el tribut que gravava la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear. El departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda va redissenyar l’impost i el va transformar en un tribut mediambiental, que ara mesura l’impacte de l’activitat sobre el territori i les persones: la base imposable està constituïda pel nombre de Becquerels, les desintegracions nuclears produïdes. A més d’aquests canvis, aprovats a la Llei d’acompanyament dels Pressupostos del 2017, el Govern va augmentar del 10% al 20% l’aportació al fons.

Per la seva banda, l’alcalde d’Ascó considera el nou fons com a molt positiu “perquè el 20% de la recaptació revertirà al territori i servirà per reactivar l’economia de tots els municipis que estan en un cercle de 10 km de les centrals”. Així mateix afirma que gràcies a aquest 20% “es podran tirar endavant projectes que dinamitzin els municipis beneficiaris de l’impost proporcionant-los una embranzida econòmica”

En aquest sentit, Josep Maria Buixeda, posa de relleu l’important paper que tindrà a partir d’ara la Mesa d’Alcaldes de l’Energia (MADE) “ja que passarà a formar part de la comissió executiva del nou organisme que gestionarà el fons”.

La Generalitat ha redissenyat l’impost inicial després que el Tribunal Constitucional l’anul·lés. El nou tribut aprovat mesura el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics.