Conclusions de les Jornades Empresa i Territori que es van realitzar a Ascó el mes de maig

18/10/2016

Ahir es van presentar les conclusions de les II Jornades Empresa i Territori que es van dur a terme el passat 12 de maig al Centre de Formació Josep Mur II d'Ascó i que van organitzar la CEPTA, la URV, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Ascó, entre altres institucions i orgnismes. L'acte de presentació es va efectuar al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, a Móra d'Ebre.

Els empresaris de la Ribera d'Ebre, segons aquestes conclusions, posen de relleu la necessitat d'articular estratègies que serveixin per configurar un teixit empresarial propi, potent i impulsat des del territori. Durant la presentació també es va esmentar que una de les assignatures pendents de la comarca és la de connectar amb una imatge de marca i posicoinar-ne els punts forts.

Les actuacions que van proposar els empresaris riberencs són:

  1. Gestionar la mobilitat: construir la carretera Riba-roja d’Ebre-La Granja d’Escarp, amb connexió Ribera Ebre-AP-2 a Fraga, millora de la línia i el servei ferroviaris, mantenir la condició de corredor ferroviari, consolidar l’oferta de transport públic per carretera, afavorir mecanismes d’accés públic a la central nuclear. 
  2. Modernitzar les xarxes de serveis: millorar la cobertura de telefonia mòbil, cobertura TIC, banda ampla i superar les mancances en subministrament hídric i elèctric, amb un control per a empreses i particulars.
  3. Impulsar lactivitat agrària i agroalimentària: difondre les possibilitats del sector com una opció professional entre el collectiu jove, difondre l’oferta de finques inactives, modernitzar les infraestructures agràries, afavorir dinàmiques de coordinació i integració, promoure els productes de qualitat (fruita dolça) com un motor sectorial per consolidar-los a mercats exteriors, modernitzar els conreus de secà, consolidar l’aposta per l’enologia, afavorir iniciatives en àmbits emergents com l’alimentació funcional i aglutinar l’oferta en la denominació transversal Ribera d’Ebre.
  4. Modernitzar el teixit empresarial: gestionar un preu adient per l’energia, impulsar fòrums sectorials, afavorir la sinergia entre empreses de la comarca, el vincle R+D+I / Empreses, l’energia verda, el teletreball, el big data i el branding. Desenvolupar tecnologia i indústria mediambiental i turística lligades a la qualitat del riu.
  5. Captar inversions empresarials: Impulsar polítiques de captació d’empreses, finalitzar la descontaminació del complex química de Flix, impulsar una política de sòl empresarial estratègic d’altes prestacions, millorar la gestió de zones industrials, promocionar conjuntament els espais empresarials.
  6. Impulsar la formació i el personal qualificat: activar ofertes de formació a moda de les empreses, adequar l’oferta dels centres a les necessitats empresarials, impulsar pràctiques en empreses, formació dual, la figura de l’aprenent, aprenentatge d’idiomes, la difusió de l’oferta formativa i la professionalització del sector comercial.
  7. Consolidar les polítiques demprenedoria: afavorir l’esperit emprenedor, captar proveïdors financers, difondre bones pràctiques d’autoocupació, posar en contacte centres d’empresa amb coworkings, captar emprenedors interessats en la vida rural.
  8. Impulsar el potencial turístic: sensibilitzar a la mateixa comarca del seu potencial, consolidar projectes que aglutinin l’oferta de la comarca, impuls de la navegació, creació de producte amb visió supralocal, millorar presència exterior, coordinar visites guiades, racionalitzar la navegació. 
  9. Adaptar infraestructures de gestió per a la projecció exterior: treballar com a lobby per a promocionar la comarca, impulsar estratègies que integrin projectes actuals i futurs, afavorir projectes amb potencial mobilitzador, optimitzar els suports a la central nuclear, promocionar el sòl empresarial, integrar tots els municipis a la Reserva de la Biosfera, difondre els projectes propis i bones pràctiques.